Logózott szalagok az elültetett fákra

Az elültetett fák megjelenése fontos, hiszen önmaguk is reklámhordozók. A nagyobb méretű, közterületi fákra helyezünk logózott kordonszalagot, hogy arra járva mindenki lássa, a 10 millió Fa helyi csoportja ültetett ott. E szalagok és táblák logózásához ad útmutatót a bejegyzés.

Környezetvédelmi szervezetként fontos a természetes anyag alkalmazása, továbbá újrahasznosított összetevők választása. Tábla estén a farost lemezre, fa táblára fessünk akril festékkel, majd lakkozzuk a felületet. Kordonszalag estén rugalmatlan pamutvászon, akár már nem használt vászonlepedő jöhet számításba.

A logózás technikájaként a stencilezésre esett a választás, melyhez rendelkezésünkre áll a hulladék anyagokból előre elkészített sablon, azaz matrica. Ezt a technikát alkalmazzuk a munkaruhánk logózására is (póló, karszalag, sál).

Hangsúlyt most a fák díszei kapnak, így a  kordonszalagnál maradok, melynek elkészítését mutatom lépésről lépésre. 

140 cm széles, fehér lepedővászont választottam, 100 cm-t használtam fel belőle. Úgy hajtottam a textilt, hogy az oldalai párhuzamban álljanak egymással, majd a párhuzamokra merőlegesen, 10 cm-es csíkokra vágtam. 10 db szalagot kaptam, melyet összevarrtam, így egy végtelenített, csaknem 14 m hosszú kordonszalagom lett. Ennek jelentősége a teljes felhasználásban van, hiszen nem tudhatjuk, mekkora szalagra lesz szükségünk az adott fa ültetésénél.




A csíkokat legegyszerűbb és leggyorsabb varrógéppel összevarrni, ennek vonala látható a fotón. 

A csíkokat színt-színre fordítva, 90°-os szögben illesztjük egymásra, varrjuk, majd a felesleget leválasztjuk. Kész a szalag a stencilezésre.



Sárkics Eszter fotó

A matricát leszedjük az alapról, átragasztjuk az anyagra. Az apró levélkék és a kör közepének átragasztásánál jó szolgálatot tesz egy csipesz. Érdemes időt szánni erre a lépésre, mert a 10 millió Fa logója a tízessel és a levélközéppel hiteles. 😉
Szivaccsal nyomjuk be a festéket a szövetbe, száradás után pedig közepesen forró vasalóval fixáljuk a festésünket.
Ha esik az eső átázik a szalag? Igen, mert a vászon nem vízálló. Megmarad viszont a festék, a szalagunk pedig együtt nő a fával, és egyre rusztikusabb lesz.

Sárkics Eszter fotó

Költségek:
1 m rugalmatlan pamutvászon, cca. 1500 ft,
textilfesték, mely több méter anyagra elég, cca. 1000 ft.
Elkészítési idő pont annyi, amennyit a családdal, vagy a barátokkal szántok rá, átgondolt, előre megtervezett mozdulatokkal hamar megvan a festés.
Jó munkát!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Ünnepi girland

Nyuszi párna percek alatt

Festős nap